![]() |
Pierre Capiteijns |
![]() |
Gemeente Heumen |
![]() |
Van den Boom BHV |
Eenvoudig ontwerp: Eenvoudig te volgen duidelijke afbeeldingen. AED-gebruikers met en zonder training weten precies hoe te beginnen.
Een hartstilstand kan spontaan optreden, maar kan ook het gevolg zijn van verdrinking, verstikking, verslikking en ongevallen met bijvoorbeeld electriciteit.
De AED in de praktijk
De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de basale reanimatie. Directe basale reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen en het hart zelf voor te bereiden op een of meer stroomstoten van de AED. Het is uiterst belangrijk dat de hartmassages en de beademingen doorgaan in afwachting van het bevestigen van de plakelektroden op de borstkas van het slachtoffer. Als de hartritmestoornis niet met een stroomstoot van de AED behandeld kan worden, dan geeft de AED de hulpverlener opdracht om met de basale reanimatie door te gaan. Bij ongeveer 30-40 van elke 100 slachtoffers komt dit voor. Dit illustreert hoe belangrijk de basale reanimatie is.
Resultaten van reanimaties buiten het ziekenhuis in Nederland
Door direct na een hartstilstand basale reanimatie toe te passen verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer. In ons land overleven jaarlijks 1.300-1.500 personen een hartstilstand, die hen buiten het ziekenhuis trof. Door te leren omgaan met AED's en de apparaten binnen zes minuten na de hartstilstand shockklaar te hebben is de overlevingskans 70%. Honderden extra mensenlevens worden hiermee gered. Getrainde vrijwilligers, die direct reanimeren en defibrilleren met een AED zijn redders in nood.
De reanimatie- en AED cursus
Voor wie is een reanimatie- en AED-cursus bestemd? Voor U!
Een reanimatieslachtoffer kan niet zonder u want door uw inzet heeft deze een grotere kans om te overleven. Iedereen kan met een reanimatie te maken krijgen. Altijd onverwacht. Zorg ervoor dat u niet een hulpeloze toeschouwer hoeft te zijn.
Voor een basale reanimatiecursus zijn geen toelatingseisen. Het is wel belangrijk dat u voldoende uithoudingsvermogen heeft, omdat reanimeren inspannend is. Deelnemen aan de cursus kan vanaf 13 jaar. Met een geldig reanimatiecertificaat- kunt u zich opgeven voor een AED cursus. Kijk voor meer informatie bij "cursussen".
Ons beeldmerk
of de nieuwe wereldwijd
In de loop van de tijd zult u met dit beeldmerk, dat de plaats van een AED markeert, vertrouwd raken.Het oude beeldmerk (links) is bij de meesten wel bekend. Het nieuwe logo (rechts) wordt wereldwijd gebruikt en zal ook in ons land worden doorgevoerd. Houd het goed in de gaten!